Barion Pixel
egyensulyert bt
MI A KINEZIOLÓGIA

Mi a kineziológia?

A szó a kinesis = mozgás és a logos = tudomány szóösszetételből származik. Jelentése: mozgással foglalkozó tudomány. Azt a mozgást tanulmányozza, amely áthatja egész életünket fogantatásunktól (ami egy mozgás eredménye) halálunkig (ami szintén egy mozgással ér véget).

A külvilág ingerei az érzékszerveinken keresztül bekerül az idegrendszerünkbe. Agyunk hatalmas kapacitású számítógépként tárol minden információt,  s a kineziológiai izomteszt segítségével lehetőségünk van hozzáférni ezekhez az információkhoz,   felderíteni   és   korrigálni a kiegyensúlyozatlanságokat. 

Izmaink működését agyunk irányítja, így az izmok a központi idegrendszer kijelzőinek is tekinthetők. Az izomtesztelés során tapasztalt izomerősségváltozás megbízható információt ad a tesztelő által feltett kérdésre.

Az izomteszt mint biofeedback segítségével azonosítható, hozzáférhető, felidézhető az élet különböző pillanataihoz kapcsolódó stressz és energetikai kiegyensúlyozatlanság. 

Korrekciós gyakorlatok segítségével kiegyensúlyozhatók a múltbéli, jelenlegi, és a jövőben jelentkező potenciális problémákhoz kapcsolódó stressz, melyek feldolgozatlanul maradva, elnyomva negatív hatással vannak testünk energetikai rendszerére, jelenbeli életünkre.

A kineziológia – mint holisztikus rendszer -, új és egyedülálló módja a stressz kezelésének és az egészség fenntartásának, az önbizalom, az öngyógyítás, önfejlesztés lehetőségét, eszközeit adja kezünkbe, s emellett hatékonyan befolyásolja testünk energia-áramlását.

Ugyanakkor készség-, képesség-, és személyiségfejlesztő módszer, hatékonyan befolyásolja a test energia-áramlását, egyensúlyozza ki agyféltekéink működését. A tanulási nehézségek hátterében is nyomára bukkanhatunk valamilyen stressz hatására.

A kineziológia fogalomrendszerében a dyslexia az idő arra a szakaszára vezethető vissza, amikor valami miatt leblokkoltunk, egy úgynevezett „lelki vakfolt” alakult ki és többé nem vagyunk képesek megtenni azt a dolgot. Ezért minden valamire való képtelenséget dyslexiának tekintünk a kineziológiában.

A kineziológiai balansz során meghatározzuk a megoldásra váró problémát. A korrekciót a korrekciós technikák széles tárházából választjuk ki, mindig azzal a céllal, hogy a kiegyensúlyozatlanságot a lehető legoptimálisabb módon korrigáljuk.

FONTOS!

Mindenképpen olvassa el acikkemet a KINEZIOLÓGIA JELENTÉSÉRŐL is!

Jelentősebb kineziológiai rendszerek

FONTOS!

Egyik kineziológiai rendszer sem végez pszichoterápiát és kezel betegségeket! Sokkal inkább energetikai kiegyensúlyozást végez a test meridián rendszerén keresztül, ami a test öngyógyító reflexeit aktiválja.

Alkalmazott Kineziológia (AK)

Orvosok, manuálterapeuták művelik elsősorban, manipulációs jellegű technikákat alkalmazva. Ez a kineziológiai rendszerek alapja. Dr. George Goodheart fejlesztette ki.

Touch For Health – Gyógyító érintés

Megalkotója dr. John Thie (1933-2005), aki 1973-ban jelentette meg módszeréről írt könyvét és ebben az évben tartotta az első képzéseket is. A TFH célja egyszerű korrekciók segítségével a test természetes energia áramlásának a helyreállítása. A módszer egy gyakorlati útmutató az akupreszúra használatának annak érdekében, hogy természetes egészségünket visszanyerjük. A kezelést követően csökken a fizikai és mentális fájdalom, a feszültség, és javul a testtartás. A TFH 42 izom tesztelésén keresztül méri fel a 12+2 meridián állapotát. Fő korrekciós eszközei: neurolimphatikus zónák, neurovascularis pontok, akupresszúrás pontok, eredés-tapadás, érzelmi stresszcsökkentő pontok, szín, hang és még sok más. RÉSZLETEK

Educational Kinesiology / EDU-K /

Dr. Paul Dennison évtizedeken keresztül foglalkozott a gyermekek tanulási nehézségeivel. Az EDU-K a test és az agy, a jobb és a bal agyféltekék és az agy egyéb dimenzióinak összehangolására, a látás és a hallás energetikai kiegyensúlyozására, az agyféltekék és mozgás integrációjára fordítja a legnagyobb figyelmet. BŐVEBBEN

Behavioral kinesiology (viselkedési kineziológia)

Dr. John Diamond pszichológus elsősorban a környezetünkben lévő képek, színek, szimbólumok, hangok hatásaival foglalkozik. Könyvei: Tested nem hazudik, Az érzelmek gyógyító ereje.

Hyperton-X  /HT-X/

Frank Mahony módszere. Egy hypertóniás – feszült – izom zavart okoz a központi idegrendszerben, s korlátozottá válik az agy képessége a szenzorikus információk  – olvasott, írott, verbális kifejezések, érintések, mozgások – feldolgozására. A HT-X segítségével megszüntetve az izom-hypertóniát, növekszik a test teljesítőképessége, és az agy képessége is az információk világos feldolgozására. Nyújtott állapotban vizsgálva az izmot az indikátorizom gyengesége hypertóniát jelez, s ezt izometrikus ellennyomással tesszük feszültségmentessé.

Biokineziológia

John Barton 1972-ben alapította Biokineziológiai Intézetét. Tanítványa, Wayne W. Topping a Biokineziológia módszereit – pozitív és negatív érzelmek hatása az egyes szervekre -, ötvözte a Neurolingvisztikus Programozás, a Touch for Health és az Alkalmazott Kineziológia technikáival, és kialakította saját, Wellness Kineziológiának nevezett rendszerét, melynek alaptanfolyamai hazánkban is elérhetőek: Stress Release.

Neuroenergetic Kinesiology

Hugo Tobar ausztrál kineziológus a kidolgozója, aki 1998 óta tart képzéseket. Sokat tanult Charles Krebs Ph.D.-től (a LEAP alapítója). Az emberi test energetikai anatómiájának leírásán keresztül mutatja be, hogy miként kapcsolódnak az izmok a meridiánokhoz és a csakrákhoz. Fő korrekciós módszerei a csakrákon és a meridiánokon keresztül egyensúlyozzák ki az energia rendszer, az agy, az idegrendszer, a primitív reflexek és a test működését.

Health KinesiologyTM

Egy speciális formája a BioEnergetikai Kineziológiának. Izomteszteléssel gyűjti össze a kiegyensúlyozatlan energetikai információkat a testből, majd korrekciók széles variációival (meridián energiaáramlás kiegyensúlyozása, virág esszeciák, mágnesek, táplálkozás stb. segítségével) újra hangolja a test BioEnergetikai rendszerét. Kidolgozója Jimmy Scott Ph.D. kanadai pszichológus (1981).

Three in One Concepts (One Brain)

Kidolgozói: Gordon Stokes, Daniel Whiteside és Candance Callaway. A One Brain módosult tudatállapot nélkül, korregresszióval tárja fel a kliens jelenbeli problémájához kapcsolódó múltbeli, főként érzelmi traumákat, amelyek változást generáltak a test energetikai rendszerében és megbontották az integrált agyműködést.

Minden bármire való képtelenséget dyslexiának tart – szemben a pedagógiával –, aminek oka a múltban található, amikor érzelmi stressz hatására „lelki vakfolt” alakult ki. Oldva a múltbeli érzelmi stresszt, megváltozik a kliens jelenbeli problémához való hozzáállása, kiegyensúlyozódik az energia áramlás, valamint elindulnak az öngyógyító folyamatok.

A módszer főbb eszközei: Viselkedési Barométer, izomtesztelés, érzelmi stresszoldó technikák, korregresszió, jövőprogresszió, ujjmódok.

Wellness Kinesiology

WELLNESS kineziológia, a JÓ KÖZÉRZET KINEZIOLÓGIÁJA, más néven Stress Release, magyarul stressz lebontás. Dr. Selye János stressz elméletét alkalmazta a gyakorlatban Dr. Wayne W. Topping Angliában élő, de Új-Zélandról származó kineziológus.
RÉSZLETEK

Kineziológiai rendszerek közös jellemzői:

  • izomtesztelést, mint biofeedbacket használnak a test energetikai és fizikai állapotának felmérésre,
  • az Alkalmazott Kineziológiát kivéve nem diagnosztizálnak,
  • energetikai kiegyensúlyozást végeznek,
  • integrálják az agyműködést,
  • stresszoldást végeznek,
  • mindegyik preventív,
  • holisztikus rendszerek,
  • az energetikai rendszeren keresztül a test öngyógyító reflexeit aktiválják.
touch for health

Az egyes kineziológiai rendszereknek önálló oktatói képzési rendjük van, a tanfolyamok önismereti, személyiségfejlesztő képzést is jelentenek.

Gál Attila
Kineziológus szakértő, oktató
az IKC Professzionális kineziológusa
Alternatív Képességfejlesztő Tanácsadó
Lelki Kulcs tréner

Felhasznált és ajánlott irodalom:

  • Carol A. Hontz: Végtelen lehetőség, Carol Kft., 1994.
  • Carol A. Hontz: Rejtett Kincsünk, a gyermek, Carol Kft., 1996.
  • John F. Thie: Gyógyító érintés, Polgár Kiadó, 1996.
  • John Diamon M.D.: Your Body doesn’t lie (angol), Warner Books, New York, USA, 1979.
  • Kineziológia Magazin összes száma 1-23., Alterna Kft., Budapest, 2010-2013.
  • Kim Da Silva-Do Ri Rydl: Kineziológia, Dunakönyv Kiadó, 1994.
  • Kim Da Silva-Do Ri Rydl: Mozgással az energiáért, Grizli Kiadó, 1995.
  • Kurt Ebert Ph.D.: AFT Erőtér Technika tanfolyami jegyzet, Polgár Krisztina, 2003.
  • Dr. Paul Dennison: Észkerékkapcsoló, Agykontroll Gmk., 1993.
  • Dr. Paul Dennison: Észkapcsoló agytorna, Agykontroll Gmk., 1993.
  • Robert Frost: Applied Kinesiology (angol), North Atlantic Books, California, USA, 2002.
  • Ruth Bang: A segítő kapcsolat, Tankönyvkiadó, Budapest, 1980.
  • Selye János: Életünk és a stressz, Akadémia Kiadó, 1973.
  • Touch for Health School Training Workshop Manual, IKC Ltd., Australia, 2007.
  • Virginia Satir: A család együttélésnek művészete, BFI-Budapest
  • http://www.3in1concepts.net (2013.10.11.)
  • http://www.energyk.org (2013.09.07.)
  • http://www.hk4health.co.uk (2013.09.07)
  • http://www.hyperton-x.co.uk (2013.10.11.)
  • http://www.klinghardtacademy.com (2013.10.10.)
  • http://www.kinstitute.com (2013.09.07.)
  • http://www.ohb4health.co.uk (2013.10.10.)
  • http://www.progressive-kinesiology.co.uk (2013.10.10.)
  • http://www.the-tree-of-life.com (2013.10.11.)
  • http://www.touch4health.com (2013.10.11.)

OSSZA MEG CIKKÜNKET!

8 PRAKTIKUS KINEZIOLÓGIAI GYAKORLAT (e-book)

8 praktikus kineziológiai gyakorlat borító

Töltse le most és alkalmazza azonnal ezeket a praktikus kineziológiai gyakorlatokat!