Barion Pixel
egyensulyert bt
hagyományos kínai orvoslás kineziológia

A Hagyományos Kínai Orvoslás a kineziológia energetikai alapjai

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) mintegy 5000 éves múltra tekint vissza, bár a kínai kultúra robbanásszerű fejlődésére az ie. 6-5000 év között került sor, így feltételezhető, hogy a HKO egyes gyógyító módszerei már előbb kialakultak és azóta folyamatosan fejlődtek. A különböző energetikai pontok ujjnyomással történő kezelése (akupresszúra) az ősibb eljárás, aminek felfedezése a legenda szerint akkor kezdődött, amikor egy ember követ ejtett a lábának egy pontjára és ennek hatására a máshol lévő problémája megszűnt. Ez a tapasztalat alapozhatta meg azt az empirikus kutatást, és pontos megfigyeléseken alapuló leírást, ami az akupunktúrás pontrendszer és meridián hálózat feltérképezéséhez vezetett.

I.e. 200-400 között írták le először a módszert „A sárga császár belső könyvei” (Huang  Di NeiJing) című műben. A Nagy Sárga Császár (Csin Si Huang-ti) nevéhez fűződik többek között az írás, a zenei hangok felfedezése, de a kerék felfedezését is nevéhez kapcsolják. Az orvoslás területén a könyv megjelenése után több iskola nyílt, ahol a kor kiváló orvosai megfigyelések útján gyűjtötték a tapasztalatokat.

A kínai orvoslás az egészség fogalma alatt a kiegyensúlyozott és harmonikus belső világgal rendelkező embert érti. Betegség akkor keletkezik, ha ez az érzékeny egyensúly felborul, azaz az egyensúlyt fenntartó folyamatok működése zavart szenved. A belső egyensúly fenntartása, elérése függ a Qi (életenergia) folyamatos keringésétől, mely a meridiánokon (energia pályákon) megszakítás nélkül kering. A Qi felelős a szellemi, intellektuális, lelki, testi folyamatok zavartalan működéséért.

A meridiánokon két ellentétes pólusú energia a Yin és Yang kering. E két minőség kiegyenlíti egymást, így ér el egyensúlyt. Ha bármelyik túlsúlyba kerül vagy legyengül, akkor ez a belső egyensúly felborulásához és így betegség kialakulásához vezet.

A HKO egészségképe:
Az egészség alapja a harmónia, a Yin-Yang energiák egyensúlya és a Qi akadálytalan áramlása.

A HKO betegségképe:
Betegség akkor keletkezik, ha a harmónia megbomlik, a Qi akadályokba ütközik és a Yin-Yang energiák egyensúlya felborul. Ennek okai lehetnek a külső ártalmak és a túlzott érzelmek.

Az egészség helyreállítására több módszert alkalmaznak. Általánosságban elmondható, hogy az egészség helyreállításához fontos:

  • az akadályok elhárítása a Qi útjából,
  • a yin-yang alkotórészek egyensúlyba hozása,
  • a természet törvényeit követő, szélsőségektől mentes életmód kialakítása.

A Qi magába foglalja a Yin-Yang energiák összességét, mindenfajta spirituális, emocionális, mentális, fizikai és vitális aktivitást. Biztosítja a testfolyadékok (vér, nyirok) szabályos áramlását, melegíti a szervezetet, legyőzi a betegségeket és védi a külső hatásokkal szemben (Szél, Hideg, Nedvesség, Meleg, Forróság, Szárazság). Testünkben ez mindennek a mozgató rugója.

A Qi alapvető funkciói:

  1. viszonylagos állandóság (homeosztázis) fenntartása,
  2. serkentés,
  3. melegítés,
  4. védelem,
  5. átalakítás,
  6. szállítás.

Qi hiánya esetén egyes szervek vagy az egész szervezet károsodik, míg a Qi pangása, blokkja fájdalmak kialakulását eredményezik a blokk helyén.

A Jing Luo jelentése csatorna, energia pálya, olyan vékony „valami”, ami az áramlásokat megfelelő mederbe tereli, ami az információkat, impulzusokat továbbítja.  Modern nevét – meridián –, ahogy nyugaton a mai napig  nevezik Soulié de Morant (Franciaország volt kínai nagykövete) adta a XVII. században, a térkép mintájára.

12 fő meridiánt ismerünk és 8 extra meridiánt. A 12 meridián páros, azaz mindkét test oldalán szimmetikusan megtalálható, míg az extra meridiánok páratlanok. A 8 extra meridián közül 2 meridiánt alkalmazunk és tesztelünk a kineziológiai kezelések során a 12 fő meridián mellett: az Irányító (Kormányzó) és Központi (Befogadó) meridiánt.  A meridiánok behálózzák az egész szervezetet mint egy pókháló, s a Qi folyamatosan kering rajtuk. Egymással és a hozzájuk tartozó fő szervvel szoros összeköttetésben vannak.

A meridiánok közvetítik az információkat az egyes szervekről a többihez és egyes meridiánoktól a többihez. Nem zárt csatorna, hisz az energia mindenütt jelen van, de az energia leginkább ezen pályák mentén szeret áramlani.

hagyományos kínai orvoslás kineziológia meridián kineziológia

Külső ága ellátja a meridián lefutása mentén a test részeket (izmokat, inakat, csontokat) energiával. Közvetlenül a bőr alatt halad és az akupunktúrás pontokon lép a felszínre.

Belső ága a meridiánhoz tartozó fő szervet köti össze a testfelszínnel, így ellátja a szerv minden sejtjét energiával, de kapcsolódik más meridiánok belső ágaival is. 

Az extra meridiánok a fő meridiánok funkcióit kiegyensúlyozzák, de van saját feladatuk is, viszont működésük visszahat a fő meridiánokra.

Dr. Goodheart kutatásai során megállapította, hogy egy-egy izomhoz egy-egy meridián kapcsolódik, melyek között kölcsönös kapcsolat van. Amennyiben egy izom meggyengül, akkor a hozzá kapcsolódó meridiánon is megváltozik az energiaáramlás: elakad, pang vagy túlenergiás lesz. Ha egy meridiánon megváltozik az energiaáramlás, akkor ez a változás hatással lesz a hozzá kapcsolódó izomra is. Az izom vagy túl feszessé válik, vagy elgyengül és elveszíti tartását. Mivel egy bizonyos minőség mint pl. egy érzelem is egy speciális meridiánhoz kötött, ezért a meridiánokon való energetikai kezelés alkalmával kezeljük a hozzá kapcsolódó érzelmi problémákat is.

A kineziológiai kezelések során a problémától függően különböző technikákkal egyensúlyozzák ki az izmokat vagy a meridiánokat. Mivel az izmok kapcsolatban vannak a meridiánokkal és az idegrendszerrel, így a kezelés hatással lesz az idegrendszeren keresztül az agyműködésre, az érzelmekre és viselkedésre is.

Például a Supraspinatus (Lapockatövis feletti izom) a központi meridiánnal áll kapcsolatban, mely a különböző agyi tevékenységekhez biztosít energiát. Túlzott szellemi munka esetén a vállak fájdulnak meg először, blokkolt lesz a váll, a nyak és megfájdul a fej. Ennek az izomnak a fájdalma azonban már kihat pl. az írásunkra is, és hatása megjelenik az írásképben is, de jelentkezhet a probléma mint figyelemzavar, koncentrációs nehézség vagy állandó fáradtság. Az izom kezelésével az energia áramlás ismét felszabadul, a fájdalom megszűnik és az íráskép is „felszabadultabb” lesz, gondolkodásunk kitisztul.

Mozgásrendszeri deformitások okait is energetikai szempontból közelíti meg a kineziológia. Amikor egy meridiánon kiegyensúlyozatlanná válik az energia áramlás, akkor ez hatással lesz a meridiánhoz kapcsolódó izomra, ami vagy meggyengül, vagy túl feszessé válik. Ennek hatására az izom által rögzített izületek kimozdulnak a helyükről és kialakul valamilyen mozgásrendszeri deformitás, tartási rendellenesség. Például az X-láb kialakulásának oka lehet a m. Gracilis valamint a m. Sartorius gyegesége. A m. Gracilis és a m. Sartorius izmok a Hármas melegítő meridiánhoz kapcsolódnak, ami belső egyensúlyért, harmóniáért felel érzelmileg, míg fizikailag a belső elválasztású mirigyek működését felügyeli, és természetesen a nevéből fakadóan a belső hő kiegyensúlyozását is végzi. Látható, hogy ha valakinek az élete kiegyensúlyozatlan, sok feldolgozatlan trauma éri, akkor ennek a hatása megnyilvánulhat akár az X-láb kialakulásában is.

Ha minden egyes meridián működése energetikailag kiegyenlített, akkor egyensúlyban, balanszban érezzük magunkat, jól vagyunk. Testünkben energetikai kiegyensúlyozatlanságot okozhat a helytelen táplálkozás, a túlzott stressz, illetve egyéb, fizikailag vagy lelkileg megterhelő élethelyzet, a helytelen – nem számunkra megfelelő – életmód. Ilyen esetekben egyes meridiánoknak túl sok lesz az energiája, míg másoknak túl kevés. Ilyen energia eltolódás esetén energiapotenciálunk teljes mértékben nem áll rendelkezésünkre. A mindennapi dolgok megerőltetővé válnak. Az ilyen állapot hosszabb időn keresztül való fennállása esetén valamilyen testi betegség kialakulásával is számolnunk kell. Ezért nagyon fontos foglalkoznunk azzal, hogy a jelenbeli energetikai kiegyensúlyozatlanságainkat feltérképezzük, mivel ami ma energetikai labilitás, az lehet hogy 1 hét, 3 hónap, 5 vagy 10 év múlva valamilyen fizikai betegség formájában jelentkezik.

 

Gál Attila
Kineziológus szakértő, oktató
az IKC Professzionális kineziológusa
Alternatív Képességfejlesztő Tanácsadó
Lelki Kulcs tréner

Felhasznált és ajánlott irodalom:

  • Dr. John F. Thie: Gyógyító érintés, Polgár Kiadó, 1996.
  • Kim Da Silva – Do Ri Rydl: Kineziológia, Dunakönyv Kiadó, 1994.
  • Dr. Simoncsics Péter: Az akupunktúra csodája, Lunarimpex Kiadó, 2003.
  • Dr. Lencz László: A hagyományos kínai orvoslás elméleti alapjai és gyakorlati módszerei, Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 2002.
  • Carl-Hermann Hempen: Atlasz Akupunktúra, Athenaeum 2000 Kiadó, 2000.

OSSZA MEG CIKKÜNKET!

8 PRAKTIKUS KINEZIOLÓGIAI GYAKORLAT (e-book)

8 praktikus kineziológiai gyakorlat borító

Töltse le most és alkalmazza azonnal ezeket a praktikus kineziológiai gyakorlatokat!