JoomlaLock.com All4Share.net

Mit jelent a közvetítés?

A mediátor (közvetítő) egy a vitában, konfliktusban nem érintett semleges harmadik fél, aki segít a feleknek vitás kérdésekben megállapodásra jutni. Ő vezeti a tárgyalást, ami a múlt eseményei, konfliktusai, sérelmei helyett a jelenlegi problémákra és azok jövőbeli megoldására irányítja a figyelmet.

A  témákat a konfliktusban érintettek hozzák, a végső döntés is az övék.  A tárgyalás írásbeli megállapodással végződik, és akkor jó, ha mindkét fél úgy érzi, hogy “elég jó” megállapodás született és nyertesként állhat fel az asztaltól.

A mediáció (a közvetítés) gyors, olcsó, és fájdalommentes megoldása a családi, a válási, a gyermekelhelyezési, a munkahelyi, gazdasági konfliktusoknak.

Európában pár évtizede újra felfedezték a mediáció ősi módszerét, és széles körben alkalmazzák különböző peres eljárások megelőzési szándékával. Angliában pl. jó 20 éve egységesen alkalmazott bírósági gyakorlat, hogy a gyors és hatékony megegyezés, illetőleg a peres eljárások időtartamának és költségének radikális csökkentése érdekében a feleket mediátorokhoz irányítják. A mediáció költsége az ügyvédi költségeknek nagyjából a felét teszik ki. Magyarországon civil szervezetek kezdték bevezetni az 1990-es években. Majd a közvetítői tevékenységről szóló 2002. évi LV. Törvény szabályozta jogilag a közvetítői tevékenység végzését a polgári jogviták bíróságon kívüli rendezésének elősegítése érdekében. Az új Polgári Törvénykönyv hazánkban is alkalmazhatóvá teszi a bíróságok számára válási, gyermekelhelyezési és tartásdíjjal kapcsolatos ügyekben a mediációt.

A közvetítés ez alapján egy olyan konfliktuskezelő módszer, melyet a legkülönfélébb problémák esetén bárki választhat, ha egy konfliktus elmérgesedik, a tárgyalások elakadnak vagy a felek közti kommunikáció akadályozott.
A hosszadalmas bírósági eljárás helyett gyorsabb, olcsóbb megoldást kínál a mediáció. A közvetítői eljárás során képzett szakember segíti az érdekek tisztázását, a vitás kérdések megoldását. A folyamatot biztonságos légkör, teljes titoktartás és diszkréció jellemzi.

Milyen estekben érdemes mediátorhoz fordulni?

  • családi problémák: kommunikáció helyreállítása, szülői-gyermek konfliktusok kezelése,
  • párkapcsolati nehézségek: segítséget nyújt a feleknek, hogy rendezhessék az elrontott kapcsolataikat, áthidalhassák a házassági-, párkapcsolati kríziseiket.
  • válási közvetítés: válóperes viták, évekig tartó elmérgesedő pereskedések helyett a párok gyorsan, és lehetőleg a legkisebb fájdalommal megállapodjanak a gyermekelhelyezési, vagyoni és kapcsolattartási kérdésekben.
  • üzleti szerződésekből fakadó veszteségek, egyéb gazdasági, biztosítási, ingatlan ügyekben,
  • lakóközösségek, szomszédok, egyesületek, szervezetek vitái esetén,
  • kisebbségi: diszkriminációt érintő kérdésekben,
  • iskolai: tanár-diák, tanár-szülő, szülő-gyerek konfliktusok;

A mediációt az Igazságügyi Minisztérium által vezetett közvetítői jegyzékben nyilvántartott szakember végezheti.

Nyilvántartási számom: 001557; Egyensúlyért Bt. nyilvántartási száma: 000469

Mit kell tennie, ha mediáción szeretne részt venni?

Ha mediációs szolgálatatást szeretne igénybe venni, kérem lépjen velem kapcsolatba telefonon vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Tájékoztatom a mediáció menetéről és felvilágosítást nyújtok minden ezzel kapcsolatos, Önt érdeklő kérdésről.

Módosítva: 2018. május 28.

  

-->